benek
Dalmacyali Logo

Taşyünü Kullanılan Mantolama Projelerinde Cephe Dalgalanmaları

24 Ekim 2023

2 dk

Taşyünü uygulamalarında piyasada yaşanan problemlerden biri uygulama yapılan cephelerde görülen dalgalanmalardır. Uygulamacılar, bu dalgalanmaları önlemek için daha çok sıva kullanırlar; bu da uygulama tarafında planlanandan daha yüksek sıva sarfiyatına ve yüzey düzeltmede zorlanmalar ile fazla işçilik giderine neden olur.

DALMACYALI_null

Bu problemin en temel nedeni, taşyünü ürününde yüzeyin yeterli seviyede düzgün olmaması ve kalınlık toleransının mantolama için istenen limit değerlerde olmamasıdır. TS EN 13162 Taşyünü Üretim Standardı kalınlık için beyan gruplamalarını tolerans değerlerine göre T1’den T5’e kadar sınıflar. Bu standart ara bölme, cephe, teras çatı vb. gibi farklı taşyünülerini de kapsadığı için kalınlık toleransında herhangi bir limit koymamaktadır.

Mantolama uygulanacak taşyünü yalıtım levhaları TS EN 13500 standardı çerçevesinde belirlenmiştir. TS EN 13500 standardı ise mantolama levhaları için T5 (±3/-1 mm) kalınlık sınıfını şart koşmaktadır.

Tüm üreticiler ürettikleri taşyünü ürünlerinde kalınlık toleranslarını ilgili ambalaj ve CE sertifikalarında belirtmekle ve bu limit değerlerde üretmekle yükümlüdür.

T5 limit değerler içerisinde olmayan ürünlerin mantolama uygulamalarında kullanılması, sahada cephe yüzeyinde dalgalanma olarak kendisini göstermektedir.

Çapraz Kürleme Teknolojisi sayesinde Betek Taşyünü ürünleri, rakiplere göre daha düzgün yüzeylidir. Standartlar kapsamındaki T5 (+1,-3mm) kalınlık toleransı ile kalınlık sapmaları en düşük seviyelerdir. Betek bünyesinde bulunan tüm taşyünü ürünleri T5 kalınlık toleranslarında üretilip, kalite departmanı tarafından ilgili ölçümler yapıldıktan sonra sahaya gönderilir. Böylelikle sahadaki dalgalanma problemlerinin önüne geçilmiş olunur.