benek
Dalmacyali Logo

Isı Yalıtımı ve İklim

25 Mart 2024

3 dk

Türkiye'de 2023 yılında kaydedilen yüksek sıcaklık ve ekstrem meteorolojik olaylardaki artış, iklim değişikliğinin etkilerini belirgin bir şekilde göstermektedir.

Bu durum, dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin önemini artırarak, iç ortam konforunu korurken enerji tasarrufu sağlama ihtiyacını vurgulamaktadır.

Dalmaçyalı Double Carbon Sistem ve Organic Sistem gibi yenilikçi çözümler, standartlara göre daha yüksek darbe dayanımı ile yapıların dayanıklılığını artırırken enerji verimliliğini sağlayarak çevresel etkiyi azaltmaktadır.

DALMACYALI_null

Dünya yıllardır küresel çapta bir iklim değişikliğiyle karşı karşıya bulunmaktadır. İklim değişikliğinin en büyük göstergelerinden olan küresel ortalama sıcaklık değerleri yıllar içerisinde artış göstermiştir. Paris İklim Antlaşması’nda belirtilen 1,5 ⁰C limit değerine oldukça yakın olması sebebiyle, 2023 yılında meydana gelen, endüstri öncesi döneme göre 1,4 ⁰C seviyesinde gerçekleşen artışın da kritik ölçüde önemli olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü) bilgilendirmelerine göre, 2023 yılı son 174 yılın en sıcak yılı olarak kayda geçmiştir. Dünya çapında meydana gelen değişimlerle birlikte, Türkiye’de de farklı ölçülerde iklimsel değişimler meydana gelmektedir.

Türkiye için en sıcak üçüncü yıl olarak kayda geçen yıl 2023 yılı olmuştur. MGM (Meteoroloji Genel Müdürlüğü) tarafından yayımlanan iklim raporuna göre, 2023 yılı Türkiye geneli ortalama sıcaklıkları, uzun yıllar ortalamasından 1,2 ⁰C daha yüksek kaydedilmiştir. İlk bakışta küçük bir sayı olarak görünen bu değer günler bazında incelendiğinde, önemi daha belirgin hale gelecektir. Yine MGM tarafından yayımlanan rapora göre, 2023 yılının 249 günü ortalama sıcaklıklardan daha yüksek derecelerde gerçekleşmiştir. Bu sıcaklık farkları 6,8 ⁰C’ye kadar ulaşmıştır. Bununla birlikte yılın 116 gününde de ortalamadan daha düşük değerler gözlenmiş, ortalamadan gerçekleşen bu farkın da -5,1 ⁰C’ye kadar ulaştığı kaydedilmiştir. Son 10 yılda da Türkiye ortalama sıcaklıklarında kesintisiz artış gözlenmesi, gelecek yıllar içinde de yaşanması muhtemel sıcaklık artışlarının bir göstergesi denebilir.

Yüksek sıcaklıkların da içinde bulunduğu grup olan ekstrem meteorolojik olayların sayısında da son dönemlerde artış olduğu gözlenmektedir. Türkiye’de 2023 yılında gerçekleşmiş olan ekstrem meteorolojik olayların sayısı 1475 olarak kaydedilmiştir. Bu değer, 2022 yılında gerçekleşen ekstrem meteorolojik olay sayısından %43 fazladır. Bununla birlikte kayıtlardaki en çok ekstrem meteorolojik olayın gerçekleştiği yıl 2023 olmuştur. Bu ekstrem meteorolojik olaylardan en sık gerçekleşenler olarak şiddetli yağış-sel, fırtına-hortum ve dolu olarak sıralanabilir. 13-14 Şubat 2024 tarihlerine bakıldığında, biri Ege Bölgesi diğeri ikisi Akdeniz Bölgesi’nde olmak üzere, üç farklı şehirde bu meteorolojik olaylardan bir veya ikisinin gerçekleştiği gözlenmiştir.

Ekstrem olayların sayısındaki artış sebebiyle, gelecekte yaşanması muhtemelen olaylar konusunda tedbir alınması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Özellikle yüksek-düşük sıcaklık ve dolu olaylarının artışı ile birlikte hem cephelerin hem de yapılarda iç ortam konforunun korunması konusunda dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin önemi öne çıkmaktadır. Isı geçişlerini hem içeriden dışarıya hem dışarıdan içeriye azaltan ısı yalıtım sistemleriyle birlikte, iç ortam konforu kış ve yaz mevsimlerinde korunabilir ve aynı zamanda enerjiden de tasarruf sağlanır. Bununla birlikte farklı darbe dayanım özelliklerine sahip ısı yalıtım sistemleriyle cepheler, dolu yağışlarına karşı dayanımlı hale gelebilir. Dalmaçyalı Double Carbon Sistem ve Dalmaçyalı Organic Sistem, standart sistemlere göre 5 kata kadar (10 Joule) daha yüksek darbe dayanımına sahiptir. Bu sistemler ile birlikte iç ortamda konfor ve enerji tasarrufu sağlanırken dış cephenin de daha yüksek dayanımlı olması sağlanabilir.