benek
Dalmacyali Logo

Isı Yalıtımı (Mantolama) Nedir?

Hem yaz hem de kış mevsimlerinde, farklı ortamlar arası ısı geçişlerini sınırlayan, yaşadığımız ortamdaki konfor koşullarını daha az enerji harcayarak koruyan uygulamalara “ISI YALITIMI" diyoruz.

Isı yalıtımı yaparak binanın ömrünü uzatmak, kullanıcıya sağlıklı, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanımı boyunca ısıtma ve soğutma için harcanan enerji giderlerinde büyük kazanım sağlamak mümkündür.

Dünya kaynaklarının doğru şekilde kullanılması, çevrenin korunması ve ekonomik açıdan çok önemli. Isı yalıtımı, dünya kaynaklarının önemli bir bölümünü oluşturan enerjinin korunması için uzun vadeli bir çözüm olarak öne çıkıyor. Isı yalıtımı yaptırmayı düşünüyorsanız “Mantolama nedir?” sorusundan başlayarak ısı yalıtımı ile ilgili bilgi edinmenizi sağlayacak detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.




DALMACYALI_null

Dış Cephe Isı Yalıtımı (Mantolama) Nedir?

Mantolama hakkında detaylara geçmeden önce bu konuda ilk kez araştırma yapıyorsanız, “Yalıtım nedir?” sorusundan başlamakta fayda var. Yalıtım, en basit tanımıyla, belirli bir akımı engellemek için gerçekleştirilen işlemlerin genel adıdır. Yalıtım; ses, ısı veya su aktarımını kontrol altına almak için yapılır.

Isı yalıtımı ise farklı sıcaklık değerlerine sahip iki ortam arasındaki ısı transferini azaltmak için yapılan uygulamalardır. Mantolama olarak da bilinen ısı yalıtım uygulamaları, yapının içerisindeki ısının dışarıya, dışarıdaki ısının içeriye geçme oranını azaltır. Bu amaç doğrultusunda yapının durumuna bağlı olarak binalar için çeşitli dış cephe ısı yalıtım ürünleri kullanılır. Günümüzde kullanımı yaygın ısı yalıtım malzemelerinin başında EPS (Expanded Polystyren Foam) ve Taşyünü gelir.

Neden Isı Yalıtım Uygulaması Yaptırmalıyız?

“Isı yalıtımı nedir?” sorusunun cevabını öğrendikten sonra sağladığı faydalara da değinmek gerekir. Mantolama çözümlerinin beraberinde getirdiği en önemli fayda, binanın daha az enerji ile ısıtılması veya soğutulmasının mümkün hale gelmesidir.

Binalarda kullanılan enerjinin yaklaşık %80’i ısıtma ve soğutma ihtiyaçları için tüketilmektedir. Bu enerjinin verimli ve etkin bir şekilde kullanılması ancak ısı yalıtımı ile sağlanabilir. Amaç tasarrufsa, en fazla ısı kaybının olduğu dış cepheyi yalıtmak en etkili tedbirdir. Enerji tüketiminin azalması, atmosfere salınan sera gazının da azalmasını sağlar. Sera gazı salınımının azalması küresel ısınma ile mücadele için önemli bir adımdır.

Isı yalıtımı, kış mevsiminde içeride ısıtılan ortamın soğumasını önlerken, yaz mevsiminde ise klima vb. soğutma cihazlarının kullanımı ile oluşan iç ortam serinliğinin daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlar. Dolayısıyla ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden %60’a varan oranda tasarruf edilebilir.

Isı değişimlerinden ve dış etkenlerden binanın korunması, iç ortamda termal konfor sağlamasının yanı sıra binanın yapısal olarak ömrünü uzatır. Ayrıca sağlanan enerji tasarrufu sayesinde yaşam alanlarını soğutmak veya ısıtmak için yüksek faturalar ödemek zorunda kalmaz ve doğanın korunmasına katkıda bulunmuş olursunuz.

Isı Yalıtımının Ömrü Ne Kadardır?

Isı yalıtımının önemi hakkında bilgi edinirken, uygulama ömrü konusunda da bilinçlenmek önemlidir. Mantolama sistemlerinin ömrü, uygulama esnasında kullanılan ısı yalıtım malzemenin kalitesi ve performansı kadar, yapılacak ısı yalıtım uygulamasının detaylarının sağlıklı çözülmesi ile doğru orantılıdır. Standartlara uygun olmayan, kalitesiz malzeme seçimi ve hatalı uygulama, hem ısı yalıtım performansının ömrünü kısaltır, hem de binanın dış etkenlere karşı korunmasının önüne geçer.

Buna karşılık mantolama konusunda yeterli bilgi birikimine ve tecrübeye sahip bir firmadan hizmet alındığında, kalite standartlarına uygun ve performansları test edilmiş doğru bir ısı yalıtım sistemi ile uygulamanın ömrü yapınınki ile doğru orantılı hale gelir. Yani yapı ayakta kaldığı süre boyunca ısı yalıtımı uygulaması da işlevini tam performansla yerine getirir.

Tüm bunlara ek olarak mantolamanın bir sistem olarak değerlendirilmesi gerekir. Isı yalıtım sistemlerinde kullanılan malzemelerin kalitesi ve birbirine uyumu sistem performansı açısından çok önemlidir. Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri’ni oluşturan tüm ana bileşenler birbirine uyumlu olarak aynı tesislerde üretilmekte ve test edilmektedir. Böylece ısı yalıtımının “doğrusu” ile yaşam alanlarınızda 4 mevsim tasarruf 4 mevsim konfor sağlanmış olur.

Isı Yalıtım Malzemelerine Göre Mantolama Çeşitleri Nelerdir?

Mantolama projelerindeki temel amaç, yapının iç kısmının dış hava koşullarından daha az etkilenmesini sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda bina sahiplerinin yönelebilecekleri farklı mantolama çeşitleri mevcuttur. Isı yalıtım uygulamalarının en sık tercih edilenleri EPS ve Taşyünü ısı yalıtım sistemleridir.

EPS Isı Yalıtım (Mantolama) Sistemleri; EPS, diğer adıyla genleştirilmiş polistiren köpük levhalar, ülkemizdeki ısı yalıtım projelerinde en çok tercih edilen malzemelerdir. Dalmaçyalı EPS Isı Yalıtım Levhaları, ideal karbon dengesi ile yüksek ısı yalıtım performansı ve uygulama kolaylığı sağlayan inovatif levhalardır.

Taşyünü Isı Yalıtım (Mantolama) Sistemleri; bazalt, dolomit gibi volkanik kayaçların yüksek sıcaklıktaki potalarda ergitilmesi ve elyaf lifleri haline getirilmesi ile üretilen malzemelerdir. Hem dış hem de iç cephede ısı, ses ve yangın yalıtım malzemesi olarak kullanılabilen taşyününün performansı oldukça yüksektir. Dalmaçyalı Stonewool Taşyünü Isı Yalıtım Levhaları, yüksek ısı yalıtım performansı ve düzgün yüzey yapısı ile hem tüketicilere hem de uygulayıcılara farklı avantajlar sağlan yeni nesil levhalardır.