benek
Dalmacyali Logo

12 Maddelik İklim Yasası Nedir?

8 Eylül 2024

4 dk

Küresel ısınma ve iklim değişikliği son dönemlerde dünya genelinde kendini fazlasıyla belli eden bir problemdir. Artan sıcaklıklar, eriyen buzullar, yükselen deniz seviyeleri ve sıklaşan doğal afetler tüm ülkelerdeki vatandaşların hayatını etkiliyor. İklim Yasası ise Türkiye’nin bu problemlerin farkında olduğunu gösteren unsurlardan biridir. Bu yasa; sera gazı emisyonlarını azaltmak, yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etmek ve enerji verimliliğini artırmak gibi birçok önemli adımı kapsar. Aynı zamanda Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı amaçladığının da bir göstergesidir. Bu yasa, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için atılmış büyük adımlar arasında yer alır. Peki, İklim Yasası maddeleri nelerdir? İklim Kanunu hakkında tüm merak ettikleriniz için içeriğin devamını mutlaka okuyun!

DALMACYALI_null

İklim Yasası Kapsamı Nedir?

İklim Yasası, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için ortaya atılan 2053 net sıfır emisyon hedefidir. Çevreyi korumak ve gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir dünya bırakmak amacıyla ortaya atılan sıfır emisyon hedefi, iklim değişikliğine uyum sağlamak ve toplumu bu değişikliklere karşı korumak için çeşitli önlemleri ileri sürer. Aynı zamanda bu hedef, enerji verimliliğini artırmadan yenilenebilir enerjiyi teşvik etmeye kadar pek çok maddeye sahiptir.


Türkiye’nin 2053 yılına kadar hedeflemiş olduğu Net Sıfır Türkiye’nin içeriği ise şu şekilde:

1. Net sıfır emisyon hedefi, toplumun her kesimini içeren katılımcı ve şeffaf bir süreçle gerçekleştirilmelidir. Vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör, karar alma süreçlerine aktif olarak dahil edilmelidir.

2. İklim değişikliğine karşı uyum sağlama planları oluşturulmalı ve bu planlar aşırı hava olayları, sel, yangın ve kuraklık gibi afetlere karşı öneriler içermelidir.

3. Değişen hava koşulları nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunları ve yeni hastalıklara karşı Sağlık Bakanlığınca gerekli uygulamalar yapılmalıdır.

4. Türkiye’nin iklim stratejileri, gelecek nesillerin haklarını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.

5. Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliği, iklim stratejilerinin merkezinde yer almalıdır.

6. İklim Kanunu, herkesin sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışmasını teşvik etmelidir.

7. Türkiye'nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmasını sağlamalı ve bu şekilde diğer ülkelere de örnek olmalıdır.

8. 2030 yılına kadar Türkiye, 1.5 derecelik küresel sıcaklık artışı değerini sağlamalı ve emisyon azaltımını desteklemelidir.

9. Güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak için teşvikler yapılmalıdır. Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak hedeflenmeli.

10. Kanun, herkesin kendi elektrik enerjisini üretebilecek potansiyele çıkmasını sağlamalıdır.

11. Elektrik üretiminin kömürden sağlandığı eski tip anlayışlardan uzaklaşılmalı ve hava kalitesinin artışı sağlanmalıdır.

12. İklim Kanunu, israfı önleyecek adımlar atmalıdır. Bu sayede sınırlı kaynakların sanki sınırsızmış gibi tüketilmesinden uzaklaşılmalıdır.

Bu İklim Kanunu ile 2053 yılına kadar çevre koruma ve sürdürülebilirlik açısından önemli adımlar atılmasına karar verildi. Ayrıca bu kanunlar ile toplumun her kesiminin katkısıyla daha yaşanabilir bir gelecek inşa etmenin mümkün hale gelmesi planlanıyor.


Küresel Isınmanın Önüne Nasıl Geçilir?

Küresel ısınma, dünyamız için en büyük tehditlerden biridir. Yükselen deniz seviyeleri, şiddetli fırtınalar, yakıcı sıcaklar, bitmeyen yangınlar ve kuraklık; iklim değişikliğinin en önemli etkilerindendir. Bunun önüne geçmek için toplumsal adımlar çok büyük etkiye sahip ancak bireysel adımların yaratacağı farklar da görülmeye değer. Peki, küresel ısınmanın önüne geçmek için nasıl adımlar atabilirsiniz? İşte onlardan birkaçı…


● Ampullerinizi kompakt floresanlarla değiştirerek karbondioksit üretimini azaltabilirsiniz.

● Araba kullanmadığınız her kilometre için yarım kilo karbondioksitten tasarruf edeceğinizi biliyor musunuz? Araba yerine yürüyebilir ya da bisiklete binebilirsiniz. Gerektiğinde ise toplu taşımadan yardım alabilirsiniz.

● Ev atıklarınızın geri dönüştürülebilir olanlarını mutlaka dönüşüm kutularına atmalısınız.

● Benzinden tasarruf etmek için lastiklerinizin ideal şişkinlikte olmasına dikkat edebilirsiniz.

● Daha kısa ve soğuk duşlar alarak, giysilerinizi sıcak su yerine soğuk veya ılık suyla yıkayarak büyük tasarruf sağlamış olursunuz.

● Çok fazla ambalajı olan ürünlerden kaçınarak tek başınıza yarattığınız çöp miktarından kurtulabilirsiniz.

● Küresel ısınma için en basit önlemlerden biri ağaç dikmektir. Tek bir ağaç bile ömrü boyunca bir tondan fazla karbondioksiti emebilir.

● Kullanmadığınız zamanlarda televizyonunuzu, bilgisayarınızı ve diğer elektronik aletlerinizi kapatabilirsiniz.

● Termostatınızı yaz ve kış ayarlarına uygun şekilde kullanabilirsiniz.


Bu bireysel önlemler, kişinin tek başına oluşturacağı karbondioksit miktarını büyük ölçüde azaltır. Aynı zamanda kurum ve kuruluşların iklim değişikliği konusunda halkı bilinçlendirmesi, eğitim programları düzenlemesi gibi hareketleri, değişimin toplumsal düzeye çıkmasına yardımcı olur.


Isı Yalıtımı Küresel Isınmayı Engeller mi?

Isı yalıtımı, binaların ısıtma ve soğutma ihtiyacını azaltarak enerji tasarrufu sağlayan yöntemlerden biridir. Enerji tüketimini azaltmaya yardımcı olan ısı yalıtımı, hem faturalara hem de doğaya katkı sağlar. Dolayısıyla küresel ısınmayı engellemeye olanak tanıyan bir çözüm olarak kabul edilebilir. Enerji tasarrufu sağlandığında enerji üretimi için kullanılan fosil yakıtların miktarı da azalmış olur. Buna bağlı olarak ise sera gazı emisyonları düşer. Enerji tüketiminin azalması daha az karbon ayak izi anlamına gelir.


İyi bir yalıtım sisteminin enerji tüketimini %60’a varan oranında azaltabildiği bilinen gerçekler arasında. Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre tüm binaların yeterli düzeyde ısı yalıtımına sahip olması durumunda yıllık karbondioksit emisyonu %15 gibi yüksek bir oranda azalabilir. Sonuçta ısı yalıtımı, binaların enerji verimliliğini artırarak küresel ısınmanın etkilerini hafifletmeye yardımcı olur. Fosil yakıt kullanımını ve sera gazı emisyonlarını azaltabilir. Dolayısıyla bu işlem, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için en büyük adımlardandır.


Isı Yalıtımının Çevremize ve Doğaya Faydaları

Hem çevreye hem doğaya hem de ekonomimize katkıları olan ısı yalıtımının en önemli faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:


● Binaların ısıtma ve soğutma ihtiyacını azaltır.

● Fosil yakıt kullanımının önüne geçer.

● Doğal kaynakların tüketimini azaltır.

● Ekosistemlerin ve biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sağlar.

● Elektrik ve ısıtma gibi faturaların miktarını düşürür. Bu sayede toplumun genelinde ekonomik açıdan tasarrufu destekler.

● Enerji üretimi sırasında oluşan atık ve kirliliği azaltır.

● Hava ve su kirliliğin önüne geçer. Böylelikle doğal çevrenin korunmasına yardımcı olur.

● Daha sabit ve konforlu iç ortam sıcaklıkları sağladığından odalardaki hava kalitesini iyileştirmeye olanak tanır.

●Daha az enerji tüketimi ve verimli enerji kullanımıyla birlikte bireylerin ve kuruluşların karbon ayak izini azaltır.


Buna ek olarak ısı yalıtımı, karbon emisyonunu minimum seviyelere indirir. Bu durum da iklim değişikliği ile mücadelede önemli adımlardan biridir. Isı yalıtımı önemi, doğaya ve çevreye sağladığı bu faydalarla birlikte daha anlaşılır hale gelir. Bu nedenle binanızda ve iş yerlerinde ısı yalıtımına eskisine göre çok daha fazla önem vermek gereklidir.


Hemen Dalmaçyalı’nın ısı yalıtım ürünlerini keşfedin; küresel ısınma ve iklim değişikliğinin önüne geçmek için siz de bir adım atın.