8 Temmuz 2024
3 dk
Günümüzde ısı yalıtımı ve inşaat sektöründe en sık karşılaşılan malzemelerden biri EPS levhalardır. Bu malzeme, Expanded Polystyren Foam yani genleştirilmiş polistiren köpük anlamına gelir.
Çok yönlü kullanıma sahip olan ve hafif yapısıyla dikkat çeken EPS levhalar, ısı yalıtımı yani mantolama uygulamalarında akla ilk gelen malzemeler arasında yer alır.
Binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla dış cephelerde kulanılan EPS levhalar, yapı ve ısı yalıtım sektörünün vazgeçilmezlerindendir.
Bu levhalar piyasada köpük, strafor vb. isimlerle de anılabilir. Peki, EPS levhaların özellikleri nelerdir? EPS levhalar nerelerde kullanılır? Tüm merak ettiklerinizin yanıtını içeriğin devamında bulabilirsiniz!
EPS levhalar, yapı ve ısı yalıtım sektöründe geniş kullanım alanına sahip olan; hafif ve dayanıklı malzemelerdir. Üstün ısı yalıtım özellikleri, dayanıklılığı ve işlenebilirliği ile birçok projede tercih edilir. Genleştirilmiş polistiren köpük adıyla bilinen EPS, polistirenin belirli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilir.
Polistiren hammaddesinin sıcak buharla genişletilmesiyle EPS levhaların üretim süreci başlar. Bu işlem sırasında polistiren boncukları şişer ve içleri hapsolmuş küçük, kapalı hava hücreleriyle dolar. Genleştirilmiş boncuklar, blok formunu veren ünitelerin içerisine yerleştirilir ve tekrar ısıtılarak boncukların birbirine yapışması ve şekil alması sağlanır. Şekillendirilmiş EPS blokları uygun koşullarda bir süre dinlendirildikten sonra istenilen boyut ve kalınlıkta kesilerek kullanıma hazır hale getirilir.
Binaların enerji verimliliğini artırmak ve iç mekan konforunu sağlamak için ısı yalıtım sistemlerinin bir bileşeni olarak yaygın kullanılan EPS, birçok avantajı beraberinde getirir. Sahip olduğu özellikler sayesinde bu malzeme, inşaat sektörünün ayrılmaz parçaları arasında yer alır.
• Yüksek Isı Yalıtım Performansı: EPS levhalar, düşük ısı iletkenlik katsayısına sahiptir ve ısı yalıtım sistemi içerisinde kullanıldığında yapılarda ısı transferini minimuma indirerek etkili bir ısı yalıtımı sağlar. Bu sayede binaların enerji verimliliğini artırır ve iç mekanın mevsimlere göre ideal sıcaklıkta kalmasına olanak tanır. Bu durum özellikle enerji maliyetlerini düşürme noktasında son derece faydalıdır.
• Hafiflik: EPS levhalar, son derece hafiftir. Böylelikle taşıma ve montaj kolaylığını beraberinde getirir.
• Dayanıklılık: EPS levhalar, uzun ömürlüdür, çürümez, bozulmaz. Ayrıca suya ve neme karşı dirençlidir, bu da onları nemli ve ıslak ortamlarda kullanıma uygun hale getirir. Darbelere ve yapılardaki deformasyonlara karşı da dayanıklılık sunar.
• Kolay Uygulama: EPS levhalar, kolayca kesilebilir ve şekillendirilebilir. Bu, montaj sırasında esneklik sağlar ve çeşitli yüzeylere uyum göstermesine imkan tanır.
Tüm bu özellikleri sayesinde EPS levhalar, dış ortamın olumsuz etkilerine karşı yapılarda ekstra koruma kalkanı oluşturur.
Expanded Polystyrene yani EPS levhalar, çok yönlü kullanım alanına sahiptir. Yüksek ısı yalıtım özellikleri, hafiflik, dayanıklılık ve enerji maliyetlerinden tasarruf gibi avantajları beraberinde getiren bu malzeme, dış cephe ısı yalıtımının yanı sıra inşaat, ambalaj, dekorasyon, mühendislik, altyapı ve diğer birçok sektörde yaygın olarak kullanılır. Bu kullanım alanlarına ek olarak EPS levha, darbe ve titreşimlere karşı koruma sağladığından elektronik cihazlar, beyaz eşyalar ve cam eşyalar gibi ürünlerin güvenli taşınmasına yardımcı olur. Taze gıda ürünlerinin taşınması ve saklanması, sahne dekorasyonları, set tasarımları, mimari maketler, prototipler ve modellerin yapımı, duvar panelleri, tavan süslemeleri ve diğer dekoratif unsurların tasarımı gibi daha pek çok alanda da EPS levhaya yer verilir.
• Dış Cephe Isı Yalıtımı: EPS levhalar, dış cephe ısı yalıtımı yani mantolama için en çok tercih edilen malzemelerdendir. Isı yalıtım sistemi uygulamalarında binaların dış duvarına monte edilen EPS levhalar, yapılarda ısı transferini azaltır ve enerji verimliliğini artırır. EPS levhaların dış cepheye monte edilmesinin ardından dübel, sıva, donatı filesi, dekoratif kaplama ve boya aşamaları ile ısı yalıtım sistemi uygulaması tamamlanır.
• Sandviç Paneller: Prefabrik yapılarda ve sanayi binalarında kullanılan sandviç panellerde EPS levhalar kullanılır. Panelin iç tabakasında bulunan EPS levha, yapıya dayanıklılık ve ekstra yalıtım kazandırır.
Mantolama, binaların dış cephelerine uygulanan ısı yalıtım sistemidir. Bu sistem, binalarda enerji verimliliğini artırmak, iç ve dış ortam arasındaki ısı geçişini sınırlandırmak ve iç mekan konforunu sağlamak için günümüzde sıklıkla kullanılır. Mantolama işlemi için tercih edilen pek çok malzeme vardır ancak bunlar arasında en sık kullanılanı EPS levhalardır.
EPS levhalar, yüksek ısı yalıtım performansları sayesinde hem kış hem de yaz aylarında binalarda ısı kayıp veya kazanımlarını yok denecek kadar az bir seviyeye düşürür. İlgili standartlara uygun üretilen EPS levhalar mantolama sisteminin rüzgar vb. yüklere karşı mekanik dayanım göstermesini sağlar. Tüm bu yönleri nedeniyle binaların mantolama işlemlerinde EPS levhalar yaygın olarak tercih edilir.
Siz de EPS ısı yalıtım sistemi çözümlerine Dalmaçyalı güvencesi ile sahip olabilirsiniz.