benek
Dalmacyali Logo

COP 28: "Sonun Başlangıcı"

25 Şubat 2024

1 dk

COP28, fosil yakıtların azaltılması ve emisyon hedeflerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan bir anlaşmayla sona erdi. GST her beş yılda bir yapılacak ve ülkelerin iklim eylem planlarına bilgi sağlayacak.

23, en sıcak yıl olarak kaydedildi ve 1,5°C sınırına yakın bir artış yaşandı. GST'nin önemi artıyor ve düşük emisyonlu bir sistem geçişine ihtiyaç var.

Fosil yakıt tüketiminin azaltılması için konutlarda ısıtma için kullanılan fosil yakıtların azaltılması ve dış cephe ısı yalıtımı önemli. Bu, hem sera gazı emisyonlarını hem de elektrik tüketimini azaltabilir.


DALMACYALI_null

COP 28 Nedir?

İlki yaklaşık olarak 30 yıl önce gerçekleştirilmiş olan Taraflar Konferansı’nın (Conference of Parties) 28.’si COP28, geçtiğimiz yıl 30 Kasım – 13 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirildi. COP28 kapanışı, fosil yakıt çağı için “Sonun Başlangıcı” üzerine sinyaller veren bir anlaşmayla yapıldı.Fosil yakıtların, küresel emisyon artışı üzerindeki etkisinin azaltılması ve dünyanın hiç vakit kaybetmeden emisyon azaltımı konusundaki hedeflerini gerçekleştirmesi gerekliliği görüşüldü. COP28’de ilki tamamlanan küresel durum değerlendirmesinin (global stocktake (GST)) ise her beş yılda bir gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Küresel durum değerlendirmesiyle, ülkelerin Ulusal Katkı Beyanları ile iklim eylem planları konusunda 2025 yılına dek atacakları adımlara bilgi sağlaması hedefleniyor. Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin paylaştığı basın bültenine göre, 2023 yılı en sıcak yıl olarak kayda geçti. Bununla birlikte 2023’te küresel ortalama sıcaklıktaki artışın, 1,5 ⁰C sınırına oldukça yakın gerçekleştiği paylaşıldı*.

Geçtiğimiz yılda gözlenen bu artış ile birlikte, küresel ortalama sıcaklığın sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 ⁰C seviyelerinde ya da 2⁰C’nin mümkün olduğu kadar altında artması hedefinin gerçekleştirilebilmesi için, GST sistem geçişinin kritik bir öneme sahip olduğu görülüyor.

Küresel durum değerlendirmesi (GST), bütün-toplum ve bütün-ekonomi yaklaşımıyla birlikte, daha düşük sera gazı emisyonlarıyla uyumlu iklim direncini ve gelişmeyi öne çıkartan bir sistem geçişi çağrısında bulunuyor. Toplumda bireyler tarafından sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda atılabilecek en büyük adımlardan biri fosil yakıt tüketimini azaltmaktır.

Enerji tüketiminin en büyük yüzdesinin gerçekleştiği konutlarda ısıtma amacıyla kullanılan fosil yakıt türlerinin tüketiminin azaltılması ile kişiler, sera gazı emisyonlarının azaltılmasını sağlayabilir. Isıtma amacıyla kullanılan fosil yakıt tüketimindeki azalma da yapıdaki gerekli dış cephe ısı yalıtımının (mantolama) sağlanmasıyla mümkündür.

Dış cephe ısı yalıtımıyla (mantolama) birlikte, hem ısıtma hem de soğutma amacıyla kullanılan elektrik enerjisinden de büyük oranda tasarruf sağlanır. Ülkemizde 2023 yılında elektrik üretimi için kullanılan kaynakların yaklaşık %57,9’nun fosil yakıtlar olduğu gözlendi**. Isı yalıtımıyla birlikte elektrik tüketiminden de sağlanacak tasarrufla, elektrik üretimi için kullanılan fosil yakıtların tüketiminde de düşüş sağlanabilir.

Kaynak: unfccc.int/cop28

*Kaynak: climate.copernicus.eu/copernicus-2023-hottest-year-record

**Kaynak: www.enerjiatlasi.com/elektrik-uretimi/